top of page
ΣΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
AF1
XYTA new11
XYTA new22
AO new1
KDAY new33
KDAY new3
Έτοιμα υλικά
KDAY new11

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 12ης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ Φο.Δ.Σ.Α

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 21-23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

    Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή η 12η Πανελλήνια Σύνοδος των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στις 21, 22 & 23 Ιουνίου 2018 στη Θεσσαλονίκη.

    Η 12η Σύνοδος των ΦοΔΣΑ συνδιοργανώθηκε από το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ, τον Περιφερειακό Σύνδεσμο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΟΑΝ, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

    Στη Σύνοδο παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κος Σωκράτης Φάμελλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κος Γεώργιος Πατούλης, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ κος Δημήτρης Πολιτόπουλος, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι & Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και στελέχη των ΦοΔΣΑ από όλη τη χώρα, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και των συστημάτων διαχείρισης καθώς και εκπρόσωποι μελετητικών και κατασκευαστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

    Το θέμα της Συνόδου «Η ώρα των λύσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων», αναπτύχθηκε από πολλούς εισηγητές.

Κεντρικά θέματα της Συνόδου αποτέλεσαν, το νέο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση, η υλοποίηση του νέου ΕΣΔΑ, των εγκεκριμένων ΠΕΣΔΑ καθώς και των τοπικών σχεδίων των Δήμων και οι χρηματοδοτήσεις των έργων.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι τα παρακάτω:  

-        Η καθυστέρηση προώθησης των δράσεων διαλογής στην πηγή (επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων και έλεγχος των πράσινων σημείων για τις κρατικές ενισχύσεις)  2,5 χρόνια μετά την έγκριση του ΕΣΔΑ και 1,5 χρόνια μετά την έγκριση των ΠΕΣΔΑ και των τοπικών σχεδίων των Δήμων, λειτουργεί αρνητικά για την επίτευξη των στόχων.

-        Θετική εκτιμάται η πορεία στον τομέα των υποδομών αφού μια σειρά έργων ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν (Δυτική Μακεδονία), άλλα κατασκευάζονται (Ήπειρος, Σέρρες, Στερεά Ελλάδα), άλλα είναι προς κατασκευή (Πελοπόννησος, Ζάκυνθος), άλλα προς δημοπράτηση (Κρήτη, Αλεξανδρούπολη), άλλα προς ένταξη (Δυτική Θεσσαλία) και άλλα με ενταγμένες μελέτες προς ωρίμανση (Κεντρική Μακεδονία & Στερεά Ελλάδα) κ.α.

-        Μεγάλο ερώτημα παραμένει η διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, όπου παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στον σχεδιασμό και την δημιουργία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος όχι μόνο για την επίτευξη των στόχων αλλά και για την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων.

-        Επισημάνθηκε επίσης η συσχέτιση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, ένα ζήτημα το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και προτάσεων από το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ το αμέσως προσεχές διάστημα.

-        Η κατάθεση διατάξεων για τους ΦοΔΣΑ, ως ιδιαίτερο κεφάλαιο, μέσα στο σχέδιο νόμου  του Κλεισθένη, δεν βρίσκει σύμφωνους τους ΦοΔΣΑ αλλά και το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από το ολοκληρωμένο και ομόφωνο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ όπως αυτό ενσωματώθηκε στις αποφάσεις της ΚΕΔΕ. 

-        Τονίσθηκε για μια ακόμη φορά η ανάγκη μεταφοράς της Γραμματείας Συντονισμού της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων, στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο, που έχει την τομεακή πολιτική για τα απόβλητα, δηλαδή το Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κος Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε τα παρακάτω:

-        Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος του θεσμικού πλαισίου των πράσινων σημείων ως προς τις  κρατικές ενισχύσεις και πλέον μπορούν να ενταχθούν έργα για την δημιουργία πράσινων σημείων.

-        Κατατέθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων ανακύκλωσης, τα οποία πρέπει να εξειδικευθούν, προκειμένου να δοθεί ο εξοπλισμός στους Δήμους για την έναρξη των δράσεων ανακύκλωσης.

-        Επίκειται η κατάθεση του νέου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης» και κατ΄ επέκταση για τους ΦοΔΣΑ, στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

-       Επίκειται η χρηματοδότηση αποκατάστασης των εναπομεινάντων ΧΑΔΑ από το ΠΔΕ, με την έκδοση σχετικής πρόσκλησης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

-        Αναμένεται το άνοιγμα των προσκλήσεων για χρηματοδότηση μονάδων κομποστοποίησης, για το μεσοδιάστημα και μέχρι της ολοκλήρωσης των ΜΕΑ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι εκτροπής των οργανικών αποβλήτων.

    Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κος Γιώργος Πατούλης έδωσε έμφαση στα προβλήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού και τους ΦοΔΣΑ στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και δήλωσε ότι η θέση της ΚΕΔΕ είναι η ψήφιση της πρότασης νόμου για τους ΦοΔΣΑ που εγκρίθηκε ομόφωνα από την ίδια σε συνεννόηση με τους ΦοΔΣΑ. 

Παροχή  τεχνογνωσίας και βοήθειας για τη διαχείριση των Α.Σ.Α. από τον Δήμο Τρικκαίων και την ΠΑΔΥΘ.

    Tην Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, ο πρόεδρός της Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε. και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, υποδέχτηκε 10 αιρετούς της Αλβανίας, της περιφέρειας Αργυροκάστρου, και άλλα 10 στελέχη της αυτοδιοίκησης και της διαχείρισης απορριμμάτων.    Στόχος των γειτόνων, να προχωρήσουν σε διαχείριση απορριμμάτων βάσει των νέων προτύπων και δεδομένων. Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι έχει σημασία να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις, που δεν θα έχουν τοπικιστικά χαρακτηριστικά, αλλά θα εξετάζουν το θέμα των απορριμμάτων στη βάση της συνεννόησης. Έφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία των Δήμων των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, που οδήγησε στην εξαιρετική πορεία της ΠΑΔΥΘ. Διευκρίνισε δε ότι από τη συνάντηση δίνονται συμβουλές, παραδείγματα, τεχνογνωσία, «δρόμοι» για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τους οποίους μπορεί να εξετάσει η αλβανική πλευρά, με βάση τα όσα ισχύουν στη δυτική Θεσσαλία. Ειδικότερα θέματα ανέπτυξε ο δ/νων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ορέστης Πλιάσσας και τα τεχνικά ζητήματα και τις ερωτήσεις διαχειρίστηκαν οι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτή.

 

    Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου από το πρωί, προγραμματίστηκε κατά σειρά επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Χ.Υ.Τ.Α. Τρικάλων, στο Κ.Δ.Α.Υ. δυτικής Θεσσαλίας και στον Σ.Μ.Α. Καρδίτσας. Εκεί θα γίνει παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας των εγκαταστάσεων και θα αναλυθούν τα δεδομένα της μέχρι τώρα κατάστασης. Ταυτοχρόνως, η ΠΑΔΥΘ παρέχει και τεχνογνωσία σε θέματα ανακύκλωσης και των «πράσινων σημείων», καθώς και οι τομέας αυτοί αποτελούν σημείο αναφοράς για τη διαχείριση απορριμμάτων στη δυτική Θεσσαλία.
     Οι Αλβανοί επισκέπτες είναι: ο κ. Armand Hilaj, Περιφερειάρχης Αργυρόκαστρου, οι Δήμαρχοι κ.κ. Zamira Rami (Αργυροκάστρου), Luiza Mandi (Λιμποχόβου), Αχιλλέας Ντέτσικας (Δρόπολης, αδελφοποιημένου με τον Δήμο Τρικκαίων), Niko Shupuli (Πρεμετής), Durim Rroshi (Memaliaj, Klement Ndoni (Kelcyre), Termet Peci (Τεπελενίου), Madlina Puka (Αντιπρόσωπος Περιφερειακής Ανάπτυξης), Juljana Dule (υπεύθυνος για τα απορρίμματα σε επίπεδο Περιφέρειας Αργυροκάστρου), Agron Haxhimali (Πρόεδρος Ένωσης Δήμων Αλβανίας), Landfill Bajkal (Υπεύθυνος ΧΥΤΑ Άγιων  Σαράντα και Χιμάρας), καθώς επίσης και μηχανικοί, υπεύθυνοι επικοινωνίας, δημοσιογράφοι, τεχνικό προσωπικό.

   Το Χ.Υ.Τ.Α. δυτικής Θεσσαλίας, επισκέφθηκαν το πρωί του Σαββάτου 04/11/2017 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων όπου και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του όπως και για τα επόμενα βήματα. H επίσκεψη αυτή ήταν η καλύτερη απόδειξη της σύμπνοιας των μελών του Σώματος σε ζητήματα περιβάλλοντος.

   Παρέστησαν, πλην του Δημάρχου Τρικκαίων, οι: Μιχάλης Λάππας (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου), Δημήτρης Βασταρούχας, Χρήστος Γούλας (αντιδήμαρχοι), Χρήστος Λάππας (τ. Δήμαρχος), Κ. Τάσιος (Λαϊκή Συσπείρωση), Δημ. Παπαθανασίου (Φυσάει Κόντρα), Χρυσάνθη Γάλλου – Δαλκαφούκη, Αποστόλης Παππάς, Παναγιώτης Ντιντής (δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας), Μαρία Γκορίτσα, Γρηγ. Λεπενιώτης (σύμβουλοι πλειοψηφίας Δημοτικής Κοινότητας Τρικκαίων). Επίσης, στελέχη του Δήμου από το τμήμα Διαχείρισης Απορριμμάτων και εργαζόμενοι – στελέχη της Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.

bottom of page