οικιακή κομποστοποίηση_
Είναι γνωστό, ότι στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και κατ’ επέκταση και στο Περιφερειακό Σχέδιο (ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας), προβλέπεται υποχρεωτικά η ανάπτυξη της οικιακής κομποστοποίησης στα νοικοκυριά. Για το λόγο αυτό εξάλλου προβλέπεται χρηματοδότηση για τη δράση αυτή, στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Για να εφαρμοσθεί με τον βέλτιστο τρόπο στην πλήρη ανάπτυξή της η οικιακή κομποστοποίηση στη Διαχειριστική μας Ενότητα, όταν προκηρυχθεί η δράση αυτή από το ΕΣΠΑ, θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο να την εφαρμόσουμε δοκιμαστικά σήμερα ώστε να είμαστε έτοιμοι. Η Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε. ανέλαβε την υποστήριξη της εφαρμογής της λειτουργίας-χρήσης αυτών, τόσο από τα νοικοκυριά όσο και απο σχολεία.
Συχνές ερωτήσεις
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ;
είναι η διαδικασία της φύσης να μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε ένα πλούσιο χώμα, γνωστό και ως compost.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΩ;
Τα οφέλη της κομποστοποίησης είναι πολλαπλά:
Α) Για το νοικοκυριό
-
Το νοικοκυριό φτιάχνοντας το δικό του κομπόστ, βελτιώνει την ποιότητα του χώματος του κήπου του με υλικό προερχόμενο απευθείας από τη Φύση και πλήρως ελεγχόμενο.
-
Εξοικονομεί χρήματα μη αγοράζοντας φυτόχωμα ή λίπασμα μερικές φορές αμφίβολης προέλευσης ή παρασκευής.
-
Δε χρησιμοποιεί χημικά παρασκευάσματα τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα επέστρεφαν στο πιάτο του ή στο ποτήρι του.
Β) Για το Δήμο
-
Ο Δήμος μειώνει το κόστος αποκομιδής, μεταφοράς και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων.
-
Μειώνεται η ποσότητα των απορριμμάτων, οπότε αυξάνεται ο χρόνος επάρκειας του ΧΥΤΑ, που σημαίνει μείωση του κόστους δημιουργίας νέου χώρου διάθεσης των απορριμμάτων.
Γ) Για το περιβάλλον
-
Οι θρεπτικές ουσίες που περιέχουν τα οργανικά απόβλητα, οι οποίες «αφαιρέθηκαν» από τη Γη, επιστρέφουν στη Γη, για να παράξουν νέα προϊόντα, λειτουργώντας έναν αέναο κύκλο παραγωγής – κατανάλωσης.
-
Χρησιμοποιούνται λιγότερες τεχνητές χημικές ενώσεις (μειώνεται η ποσότητα των συνθετικών λιπασμάτων).
-
Μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις μεταφορές – διαδικασίες τελικής διάθεσης των αποβλήτων.
-
Μειώνεται η εκλυόμενη ποσότητα μεθανίου από το ΧΥΤΑ.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
-
Ο κάδος να τοποθετείται σε μέρος που έχει ήλιο τον χειμώνα και σκιά το καλοκαίρι και μόνο σε επίπεδο χώμα , όχι σε μπετόν , άσφαλτο η πέτρα.
-
Το χώμα πριν την αρχική τοποθέτηση, πρέπει να σκαφτεί λίγο με τσάπα και να διαβραχεί.
-
Χρησιμοποιώντας ποικιλία οργανικών υλικών οι μικροοργανισμοί κάνουν σωστά την δουλειά τους
-
Η σχετικά υψηλή θερμοκρασία του σωρού κομποστοποίησης είναι ένδειξη ότι η διαδικασία προχωράει πολύ αποδοτικά. Η αερόβια κομποστοποίηση γίνεται όταν στο σωρό εισέρχεται αρκετό οξυγόνο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και την χώνευση των υλικών. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η συχνή αναμόχλευση της μάζας του σωρού. Η συμπίεση (πατίκωμα) ή η υπερβολική υγρασία αποτρέπουν την ελεύθερη ροή του αέρα μέσα στον σωρό.
-
Η υγρασία στο σωρό είναι πολύ σημαντική. ΟΙ μικροοργανισμοί μπορούν να αποσυνθέσουν μόνο υγρά υλικά. Αν είναι στεγνά, οι μικροοργανισμοί πέφτουν σε αδράνεια και η κομποστοποίηση επιβραδύνεται σημαντικά.
-
Για να γίνει σωστά και γρήγορα η κομποστοποίηση το μέγεθος των υλικών που ρίχνουμε μέσα στον κάδο πρέπει να είναι σχετικά μικρό. Κόβοντας π.χ μια καρπουζόφλουδα σε μικρά κομμάτια ουσιαστικά αυξάνουμε την επιφάνεια της, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερο για τους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν στο υλικό.
ΠΟΙΑ ΥΛΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ;
ΝΑΙ
•Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά ή χορταρικά (π.χ. πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, χόρτα κ.λπ.).
•Φλούδες ή υπολείμματα από διάφορα φρούτα (π.χ. καρπούζια, πεπόνια, κατά προτίμηση κομμένα σε μικρά κομματάκια κ.α.).
•Φυτικά υπολείμματα όπως κλαδέματα των φυτών μας, ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν κ.λ.π.
•Οργανικά λιπάσματα: κοπριές από φυτοφάγα ζώα, φυλλόχωμα κ.λ.π.
•Στάχτη από φυσικό ξύλο.
•Τσόφλια αβγών θρυμματισμένα.
•Πριονίδι - ροκανίδια.
•Υπολείμματα από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ.
ΟΧΙ
•Ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί ,γυαλί ,πλαστικό ,μέταλλο).
•Κρέατα – γαλακτοκομικά .
•Μαγειρεμένα φαγητά δηλαδή ότι περιέχει λάδια ή σάλτσες.
•Ζυμαρικά ή ψωμιά.
•Φύλλα συκιάς , ευκαλύπτου ,πευκοβελόνες.
•Φλούδες εσπεριδοειδών (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια).
•Συνθετικό ξύλο.
•Άρρωστα φύλλα η φυτά κ ζιζάνια (πχ αγριάδα).
•Απορρίμματα σαρκοφάγων ζώων (σκύλου , γάτας).
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Η εφαρμογή του προγράμματος υποστηρίζεται από συνεργάτες του Δήμου και της Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε. για χρονικό διάστημα 12 μηνών, ώστε αφενός μεν οι δημότες να εξοικειωθούν με την εφαρμογή της οικιακής κομποστοποίησης στην καθημερινότητα, αφετέρου να εξαχθούν συμπεράσματα ώστε η διαδικασία να συνεχιστεί στο μέλλον κατά τον καλύτερο τρόπο.
Οι συνεργάτες αυτοί επισκέπτονται επί τόπου τα νοικοκυριά ανά 15 ημέρες και συνεργάζονται δίνοντας οδηγίες και λύνοντας απορίες. Φυσικά εννοείται ότι κάθε νοικοκυριό μπορεί ενδιάμεσα να επικοινωνεί με τον συνεργάτη για οποιοδήποτε σχετικό θέμα. Επίσης, εισηγούνται την αφαίρεση του κάδου από νοικοκυριό το οποίο δεν τον χρησιμοποιεί για το σκοπό που του έχει χορηγηθεί.